Crònica d’un Congrés reeixit #UnMundoAmableconlosNiños

Crònica d’un gran Congrés colombià per un món amable amb els infants

Els dies 8, 9 i 10 de setembre d’enguany, 2022, de dijous a dissabte, s’ha desenvoluat el XXIX Congreso de Prevención y Atención del maltrato infantil, amb el títol genèric de “Un mundo amable con los niños”, organitzat per l’associació Afecto, de Colòmbia, en “Homenaje a los pediatras del mundo que trabajan por la prevención del maltrato infantil”.  La Asociación Afecto es va crear l’any 1986 (dos anys abans d’ACIM, 1988) i està formada per 99 professionals de diferents disciplines del món de l’infant, un nombre similar als que té ACIM,  Associació Catalana per la Infància Maltractada.

Tot el Congrés s’ha fet en la modalitat en línia, amb 5 sales en emissió simultània de continguts, i un total de 120 hores de formació sobre el tema. Amb l’objectiu de que cap interessat pugui perdre’s cap conferència, els organitzadors han gravat les 120 hores , i durant un mes es podran recuperar les sessions que no es varen poder veure en els tres dies de Congrés.

A banda d’això, la pàgina web d’Afecto té recursos de formació molt interessants. Destacaria la “Caja de Herramientas”, un seguit de càpsules de formació d’uns 30’ de durada, que de ben segur aprofitarem per a la nostra formació.

L’ACIM ha participat en l’organització del Congrés, motiu pel qual el nostre logo vermell llueix al póster informatiu, i també ha presentat sis ponències que han estat molt ben valorades pels organitzadors. El contacte fet l’any 2014 en el XXI Congreso de Afecto, presencial a Bogotà, en el que Francesc Domingo-Salvany participà amb  una ponència, ha ajudat a poder fer aquesta col·laboració.

El dijous dia 8 de setembre, a les 5 de la tarda, la pediatra Dra Teresa Vallmanya participà, a la Sala 1 de Talleres, amb la ponència ”El vínculo afectivo como instrumento esencial en la prevención del maltrato y el abuso sexual infantil”. Les set hores de diferència entre Bogotà i Catalunya ha fet que hagués de fer la seva exposició a partir de les cinc de la tarda d’ací (les 10 del matí a Bogotà).

El dissabte dia 10 de setembre vàrem fer les nostres ponències les altres 5 persones. Totes elles, com la Dra Vallmanya, són membres de l’Associació Catalana per la infància maltractada – ACIM en la delegació de Ponent. I per fer pinya i donar valor al fet de tenir la nostra seu d’ACIM Ponent al Monestir de Les Avellanes, vàrem tenir una Jornada de preparació de la sala al migdia, dinar al mateix Monestir a dos quarts de dues, i poder començar amb puntualitat a emetre des de la sala 7 del Monestir, la de l’Abat Martí, a les tres de la tarda aquí, i les 8 del matí allà, a Bogotà.

Començà, a la Sala 1 de Talleres, a les tres de la tarda, la pediatra Dra Zaira Ibars. Presentà “Experiencias de casos de Abuso sexual infantil (ASI) vividos en Lleida”, amb explicació del funcionament de la Unitat EFE de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i d’un cas clarificador. Després, la treballadora social del CAP de Balaguer, i referent del tema a Ponent, Sra Carme Piqué impartí la conferència “El treball social, nucli central”. Seguia la psicòloga, i també membre d’ACIM, Susagna Nevado però un malentès va impedir que ho fes. Parlà, llavors, la psicòloga i presidenta d’ACIM, Dr Carme Tello, amb l’exposició ”Discapacidad y maltrato infantil: la lectura fácil como instrumento de prevención” dedicat a la prevenció dels abusaments sexuals en infants i adolescents amb alguna discapacitat intel·lectual.

Posteriorment, a les sis de la tarda, a la sala de Plenarias, exposà la seva ponència el pediatre Dr Francesc Domingo: “El niño, un edificio en construcción. Promoción del buen trato y prevención del maltrato infantil”. I després, i d’acord amb l’organització, va poder oferir la seva presentació la psicòloga Susagna Nevado amb el tema “Terapia grupal en trauma infantil: Es posible en el medio rural?”.

Ha estat un regal poder participar en l’organització del Congrés i també en poder presentar els nostres treballs professionals sobre el tema del Bon tractament i del Maltractament infantil. I ha quedat obert el camí de col·laboració en el futur. De moment aquest mes haurem de recuperar les sessions que ens interessen, i aprofitar els materials de formació que generosament comparteixen.

En aquest cas, la modalitat online ha permès arribar a professionals que d’altra manera no tindrien la possibilitat  de rebre tota la formació que s’ha donat. Que sigui per molts anys!

Francesc Domingo-Salvany. Pediatre. ACIM Ponent . Balaguer, 15 de setembre de 2022